mchi

Најнови вести

Видено лицемерие на ВМРО-ДПМНЕ, партијата назначи член на кабинетот на Мицкоски кој се уште е дел на Програмскиот совет на МРТ

dbi

12.06.2018

Соопштение за јавност


ВМРО-ДПМНЕ го кочи донесувањето на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумиски услуги и тоа е факт. Ова е веќе видено лицемерно однесување на партијата којашто е симбол за гушење на медиумските слободи, пропаганда и корупција.

Кога ВМРО-ДПМНЕ обвинува за партизација на медиумските регулаторни тела и јавниот сервис веројатно мисли на дел од сегашните членови на Советот и на АВМУ и МРТВ коишто се партиски членови, сегашни и поранешни партиски функционери токму на ВМРО-ДПМНЕ.

Последен пример е назначувањето на Косана Мазнева на партиска функција во кабинетот на Христијан Мицкоски, додека истовремено е и член на Програмскиот совет на МРТ.
Ова потврдува дека на ВМРО-ДПМНЕ не и се важни независните регулаторни тела и јавниот сервис. За ВМРО-ДПМНЕ не е важна слободата на говорот, граѓаните и слободата на медиумите. ВМРО-ДПМНЕ единствено се води од теснопартиските интереси и затоа ги кочи реформите и работи спротивно на интересите на граѓаните и државата.

Благодарение на досега спроведените реформи во медиумската сфера, Македонија од страна на релевантни меѓународни организации е препознаена како светла точка во регионот.

Зацртаните реформи со Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ќе стават крај на политичките влијанија врз медиумите и нема никогаш повеќе да дозволат Македонија да биде оценета како неслободна држава во која медиумите работат под притисок, уцени и закани, како што тоа беше за време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ.

 

Скопје, 12.06.2018

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

 

Огласи/конкурси

Постојат многу варијации на пасуси од Lorem Ipsum, меѓутоа повеќето претрпеле одредени промени

меѓународни извештаи

Постојат многу варијации на пасуси од Lorem Ipsum, меѓутоа повеќето претрпеле одредени промени