mchi

Прес центар

Ја намалуваме старосната граница за пензионирање на рударите, обезбедуваме услови за фер општество

dbi

27.11.2018

Изјава за медиуми,
Јагода Шахпаска, пратеничка од СДСМ и коалицијата
Скопје, 27.11.2018


Почитувани граѓани, почитувани новинари,
Ја намалуваме старосната граница за пензионирање на рударите.
Обезбедуваме услови за квалитетен живот за граѓаните и фер општество за сите.
Собранието ги усвои измените и дополнувањата на Законот за пензиското и инвалидското осигурување, со кои обезбедуваме бенефициран стаж на рударите.

Со овие измени рударите ќе можат да заминат во старосна пензија со навршување на 40 години пензиски стаж за мажи, односно 35 години пензиски стаж за жени.
Тоа значи дека ако сега рударите се пензионираат со навршени 58 години, со новите измени, ќе се пензионира на околу 50 години.
Им овозможуваме на осигурениците кои работат на работни места на кои стажот на осигурување им се смета со зголемено траење да им се намалува возраста за пензионирање пропорционално на времето поминато на работа со бенефициран стаж.

Со овие законски измени се реализира уште едно ветување од Програмата на Владата на СДСМ, но исто така се исправа една голема неправда и се излегува вo пресрет на долгогодишните барања на рударите.
Парламентарното мнозинство предводено од СДСМ продолжува да работи на спроведување на мерките што обезбедуваат повеќе пари кај граѓаните, задоволни работници, фер општество и повисок животен стандард за сите граѓани.

 

 

 

Огласи/конкурси

Постојат многу варијации на пасуси од Lorem Ipsum, меѓутоа повеќето претрпеле одредени промени

меѓународни извештаи

Постојат многу варијации на пасуси од Lorem Ipsum, меѓутоа повеќето претрпеле одредени промени